Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2013 18:20 - „Който побеждава другите е силен; който побеждава себе си е могъщ” Лао Дзъ (есе по философия, 10 клас)
Автор: u4ebnimateriali Категория: Други   
Прочетен: 5773 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.05.2013 19:45


           Лао Дзъ е древен философ и учител, който основава даоистката школа в древен Китай. За него съществуват различни легенди, но се предполага, че е роден между 600 и 300г.пр.Хр. Той се отличавал с дар слово и ум, които привличали последователи. Но той така и не изложил идеите си в писмен вид. Въпреки това на него се приписват текстовете на даоистката школа, в които се обяснява какво е Дао- Пътят, Великият абсолют и т.н. Книгата е най-превежданата в света след Библията.       В своето учение мъдрецът говори, че човек трябва да се самоусъвършенства. Той вярва, че е по-важно да победиш злото в себе си, отколкото да се стремиш да се бориш с него във външния свят.         Чрез своите съвети Лао Дзъ проповядва да не се прекъсва връзката с природата, както и ненасилието. Той вярва, че човек трябва да се стреми да осъзнае своите недостатъци и да се бори с тях. За него истинският боец и победител е този, който успее да запази вътрешното си спокойствие. Когато всеки от нас понася удари от страна на хората около себе си, по-добре е да не се опитва да им отвръща със същото. Според мъдреца, по-важно е да съхраним себе си. Когато усещаме в себе си желание да отмъстим или да проявим насилие, да успеем да се овладеем и да изберем да не причиним болка. За източните учения това означава да запазим хармонията с природата. Пълната концентрацията и покоят на ума съхраняват, а не разхищават природните сили, от които и човекът е част.             Във всеки от нас се преплитат и борят светлината и тъмнината, доброто и злото. Този, който познава себе си, не отрича нито едното от своите две лица. Той умее да преодолява злото, без да се съпротивлява, да го използва, само когато е необходимо, и да засилва действието на доброто. Така той следва естествените природни закони, а не ги нарушава. В това опознаване побеждава себе си. Защото е разбрал себе си. В това състояние на духа човек се доближава до висшата си същност, която на Изток наричат природа, а християнството Бог.    
           
Тази борба между двете противоположности, на която сме подложени, няма краен изход. Трябва да я водим постоянно. Защото Дао е вечна промяна. А хората като част от него също се променят непрекъснато. Понякога сме победители, а понякога победени. Но само умението да побеждаваме себе си ни дава истинска сила и власт и ни приближава до съвършенството.     



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4ebnimateriali
Категория: Бизнес
Прочетен: 3026909
Постинги: 223
Коментари: 17
Гласове: 133
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031