Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2013 18:44 - „Дамата с рентгеновите очи“ на Светослав Минков (ЛИС, БЕЛ, 8 клас)
Автор: u4ebnimateriali Категория: Други   
Прочетен: 20416 Коментари: 9 Гласове:
2

Последна промяна: 15.10.2013 10:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Чрез разказа си „Дамата с рентгеновите очи“ Светослав Минков прави своеобразна рентгенова снимка на своето време. Той регистрира съвременните феномени, които влияят и променят живота на хората. Една от темите на разказа е опитът на човека да се пребори с природата, да извоюва надмощие и власт над нея, да я овладее.        Проницателността на Светослав Минков се проявява най-вече чрез иронията и средствата на пародията. Той ползва познати модели, за да ги изпълни с ново съдържание. Така достига гротеската и хумора.     Авторът прави разрез на аристократичното общество- хайлайфа, представено чрез образа на Мими Тромпеева- дъщеря на богат индустриалец, мечтаеща да се омъжи за милионер.        В изграждането на образа на висшето общество са впрегнати всички атрибути на аристократичното, като емайлов пепелник например. Светът на модата и хайлайфа е онагледен чрез италиански думи като „джентилисима синьорина“, „грациозисима“, „беллисима“, „карисима“, чрез които авторът предава престорената изисканост и галантност на своето време, която е изкуствена и противоестествена. Стилът е патетично приповдигнат и граничи с комичното.     Фигурата на маестро Галфоне носи иронията и критичното отношение на автора към човешкия стремеж да имитира бога. Последното откритие на професора е „Рентгенол“- чудотворни капки, които лекуват кривогледство.    Рентгеновият поглед на автора достига и вътрешния свят на човека, представен чрез личния дневник на Мими Тромпеева. Нейният поглед е оръжието на автора, благодарение на което той прониква в материята и се превръща във всевиждащо око. Чрез преживяното от своята героиня писателят достига истината за членовете на хайлайфа. Тя се изразява в контраста между външно и вътрешно, между съвършеното тяло и липсата на съдържание. Мими Тромпеева изрича своето изискване към бъдещия си съпруг, а именно да има „идеално развито тяло“. Саморазкриването на разбирането ѝ за ценност е разобличаване на властващата ценностна система на обществото. Комбинацията от фигура на атлет, коригирана външност, материално благосъстояние са единствените качества, които е достатъчно да притежава човек, за да оцелее, за да се приспособи към условията на епохата.         Финият мозък на хората от аристокрацията съхранява всички улични песни на простолюдието, значението и ефекта на различните парфюми и моделите за поведение в обществото.          Светослав Минков представя един свят, който се управлява от красивата външност и парите. Благодарение на тях, човек може да сключи брак, в който е невъзможно да се породи истинска любов.       Финалният откъс от дневника на Мими Тромпеева показва, че безсмисленото в плоскостта на материалното води до затваряне на човека в света на вещите.     Рентгеновият поглед на автора разкрива живота на аристократичното общество като заключен в кръга на предметите, на външното, който е безцелен и обречен на безсмислие. Надеждата и спасението от него са в способността човек да погледне на света с ирония и доза хумор. 



Гласувай:
3



1. danailvdimitrov - Светослав Минков е "диаболист" както сам се определя
09.05.2013 19:36
човек-интелектуалец занимаващ се с изучаването на сатанизма у хората. Откачалка.
цитирай
2. u4ebnimateriali - Да. Диаболист е.
09.05.2013 21:10
Приема се за първия български фантаст с един разказ от сборник, чиито имена неуслужливо ми убягват в момента (?"Сърце в картонена кутия"?), а и не ми се рови. Освен това е един от тези, в чиито творби е сериозно застъпена Америка. Въвежда темата за масовата култура...
цитирай
3. danailvdimitrov - "Да Диаболист е" -само толкова?
10.05.2013 21:29
очевидно не осъзнаваш смисълът и значението на тази дума. За теб това са просто някакви фантазии,творчески изблици и софистични каламбири.

Любителите на литературата понякога са дебилно наивни.
цитирай
4. u4ebnimateriali - Че защо?
11.05.2013 00:13
Не ми се рови сега буквалният превод на "диаболично". Най-общо се разглеждат всички феномени на призрачността, дяволското (сатанизмът е краен за случая; пък и има разлика между сатана и дявол) и т.н. Не става въпрос изобщо дали са фантазии или не. Това си е течение в литературата. Авторите, занимаващи се с тая тематика изследват тия явления. Какво повече? Сещам се за още един диаболист, поет обаче- Атанас Далчев (даже има творба с такова име- "Дяволско"; пък и цялата му поезия е такава- запустели къщи, зеещи празни прозорци без стопани- "Стопанинът замина за Америка"; спрели часовници; дебнеща смърт и т.н.). Имаше някакъв американски филм, който ми е в графата "Пропуснати"- "Диаболично". Пак по темата.
Любител на литературата... По-скоро нещо започнато и недовършено...
Може. Подхожда ми "дебилна наивност".
цитирай
5. danailvdimitrov - тук е пълно с "бисери"...
11.05.2013 19:40
"..превод на "диаболично"" - на тебе и затова ли ти трябва превод? Леле ужас!

"...има разлика между сатана и дявол"- колкото между основа и фундамент и т.н. Тук някъде те изпускам като човек с който може да се говори, понеже ако ще обясняваме какво е север и юг, става много сложно.

"Това си е течение в литературата." - откога психопатите са течение в литературата.? Спали на течение- да ! Сънували кошмари да!"
цитирай
6. u4ebnimateriali - Хм.
12.05.2013 00:13
Точно по тая тема няма да запаля от четвърт.
Нищо не пречи коментарчетата да се трийнат- няма коментари, няма проблем. Ама е хубаво да се вижда как се излагаме...
цитирай
7. danailvdimitrov - айде малко помощ за учащите
13.05.2013 16:59
Диаболисти-сатанисти : Св.Минков, Вл.Полянов, Г.Райчев, Ат.Далчев, Н.Райнов с „Богомилски легенди”, частично Емилиян Станев с „Антихрист”,Хр.Смирненски с „На гости у дявола”,”Приказка за стълбата”

Техни любимци и вдъхновители са Едгар Алън По с неговият„Дяволът в камбанарията” ,Достоевски с "Бесове",М.Булгаков с "Майсторът и Маргарита " и сума ти откачени немски автори.

В основата е селско-провинциалния манталитет да се копира всичката чужда смрад облечена в литературни извращения и интелектуални повръщания:

„..ние двамата [Вл.Полянов, Св. Минков] мислехме, че НЕ трябва да тръгнем по пътя на тия, които са преди нас със своите битови разкази, а .., да се мерим с Европа, дето се казва, а не да се мерим с нашата провинция..."
цитирай
8. u4ebnimateriali - Ммммне е точно така.
13.05.2013 18:04
Доста произволно слагаш под един знаменател. Пропускаш "магическия реализъм", към който принадлежат някои от посочените от теб. Само това ще кажа. Няма да ми стигне мястото да обясня за всеки какъв е.
Отдавна в литературата се отхвърля подобно етикетиране- "реалисти", "модернисти", "символисти" и т.н.... Има други методи за тълкуване на творбата. Да не се увличам. Не съм от умните и от добре умеещите да се защитават.
А и е сигурно, че учащите слабо се интересуват от подобни теми. Малкото, които правят изключение, сами ще намерят верния път.
цитирай
9. danailvdimitrov - "магичиски реализъм" не знаех и за такова течение
13.05.2013 20:51
това е пълен оксиморон -как така хем магически хем реализъм , нещо като фантастически реализъм .

Не че магията не е част от реалността но все пак....навярно е още по-извратено

Успех в намирането на верния път.
За мен той отдавна е намерен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: u4ebnimateriali
Категория: Бизнес
Прочетен: 3026879
Постинги: 223
Коментари: 17
Гласове: 133
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031