Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
29.03.2013 16:58 - Пролетни билки-Врабчови чревца-звездица
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 29462 Коментари: 13 Гласове:
21

Последна промяна: 24.10.2015 22:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ВРАБЧОВИ ЧРЕВЦА (
Stellaria media)

Още преди да поникне тревата в паркове и градини се появяват сякаш от нищото врабчовите чревца с дребни, едва забележими  бели цветове. Има ги даже в каменните саксии по улиците в центъра на София. Тези съм ги снимала наскоро с телефона си в такава саксия пред кафето на Скорпионите, намиращо се на ъгъла на  бул. В. Левски и ул. Аксаков, срещу Университета. Прочетох за тях, че са космополитен вид-има ги по цял свят. Хората ги подминават, без и да подозират за техните лечебни свойства, за които днес ще ви разкажа.
  
image

Описание: Едногодишно или двугодишно тревисто растение. Стъблото 10-40 cm дълго, полегнало или приповдигащо се, цилиндрично, тънко, нежно, силно разклонено. Долните листа са яйцевидни, остри или късо заострени, 0,3-2 cm дълги и 0,2-1 cm широки, с дълги до 1,5 cm дръжки; горните яйцевидни или елиптични, обикновено по-големи, заострени, почти приседнали; всички голи или ресничести в основата. Цветовете са 6-8 mm в диаметър. Венчелистчетата са 5 равни или малко по-къси от чашелистчетата. Тичинките са 3-5 на брой. Цъфти през всички месеци от годината.

Действие:
Използва се надземната част (стръковете) от врабчови чревца, които оказват обезболяващ и противовъзпалителен ефект при ставни болки, намаляват съдържанието на пикочната киселина, действат антисептично на пикочните пътища. Билката оказва регенеративно действие при нараняване целостта на лигавиците и кожата.

Приложение: Използват се под формата на запарка предимно в народната медицина при възпаления на дихателните пътища, на пикочните пътища и на храносмилателните органи. Препоръчва се вътрешно под формата на отвара при остър и хроничен бронхит, хроничен гастрит и гастродуоденит, хроничен спастичен колит, пиелонефрит, цистопиелит, холецистит, констипация и след раждане като еменагогно средство.
Вътрешно или външно се препоръчва за лечение на подагра, ревматизъм и артрити.
Външно: При ревматоиден артрит като инфуз от сушена или прясна билка поставена в топла вана облекчава болките и намалява възпалението. Лапи от растението се използват при ревматични болки, рани, изгаряния, порязвания, сърбежи по кожата, повърхностни варици, кръвоизливи, подагра, псориазис. Прясно изцеден сок намалява дразненето при конюнктивит.

image

Тези тук са пораснали около едно дърво в двора на офиса ни, което се вижда на следващата снимка.
 
Обръщам ви внимание за техните странични действия: алергични реакции, гадене, повръщане (особено при предозиране), диария, повишена съсирваемост на кръвта.
Взаимодействия: Не се комбинира с антикоагуланти, антиагреганти, ИМАО и антиепилептични средства.
Важно е да се помни: Не се прилага при бременни и кърмачки, не бива да се предписва на деца и е необходимо да се внимава при болни с повишена съсирваемост на кръвта и флеботромбози.

Начин на употреба: 2 чаени лъжички от дрогата се запарват с 300 мл. вряща вода. Ври още около 3 минути. Прецежда се и се пие по 100 мл. 3 пъти дневно преди хранене. 
Тинктура от билката може да се намери и като хомеопатично средство.

image

От врабчовите чревца се приготвят екстракти за приготвяне на шампоани, лосиони, кремове и други козметични препарати, притежаващи тонизиращо действие върху кожата и подобряващи нейната еластичност.
Използва се за храна в прясно състояние за приготвяне на салати. Разбира се не бива да ползвате билки, пораснали на такива замърсени места в градски условия, берете ги чисти само в планините.

image

Тази снимка е на билката в по-близък план, взета е от нета и я давам за сравнение.

Ето една интересна статия за прилагането на тази билка:

ПЕСТО ОТ ВРАБЧОВИ ЧРЕВЦА И ДРУГИ ВКУСНИ БЛАГИНКИ

Скоро научих, че билката врабчови чревца/ Stellaria media (L.) Vill./, може да бъде използвана не само като билка, а и под формата на целебна и вкусна храна. Попадна ми, също така лесна за изпълнение рецепта за билково песто, така че бързам да споделя.

1. Рецепта за билково песто с врабчови чревца
Нужни са: 2 скилидки чесън
3 супени лъжици кедрови ядки ( или белен печен слънчоглед)
ј чаена лъжичка сол
2 чаши свежи, ситно нарязани стръкове врабчови чревца
Ѕ чаша зехтин (или слънчогледово масло)
Ѕ чаша сирене пармезан
Всичко се слага в блендер и се блендира, до превръщането му в еднородна паста.
Сапонините, които се съдържат в билката, придават особено приятна кремообразна тектстура. Точно заради тях, обаче се препоръчва известна предпазливост, свързана с употребата на растението в умерени количества.
Консумирайте пестото със солен кейк, солени бисквитки, дребни соленки, зеленчуци- свежи или гриловани, препечени филийки, сухарчета, или обикновен хляб.
В случай, че сте направили повечко, може да замразите пестото.

2. Други начини за консумиране на врабчови чревца като храна
Годни за консумация са:
2.1. младите листа – сурови, варени, или пържени
В прясно състояние се използват за приготвяне на салати. Казват, че вкуса е подобен на кълнове от люцерна. Добре е растението да се нареже на малки парченца (с дължина 1 или 2 см), за да не се усеща жилаво.
В "Журнал по етнобиология и етномедицина" се споменава за консумирането на билката в свежо състояние под формата на изцеден сок, или салата от жителите на Беларус.
Свежите листа, чудесно се съчетават с крема сирене. Те могат да се влагат в производството на специален солен пай и други специалитети.
Сварените листа, напомнят вкуса на спанак. Могат да са съставна част на сосове, супи, ястия, салати, лазаня. От тях се приготвя прекрасно пюре.
За запазване на ценните им съставки е най- добре да се добавят в последния момент към ястията.
Възможно е и пържене на листата по китайска техника в малко количество сгорещена мазнина при непрекъснато разбъркване в тиган Уок, или друг дълбок тиган.
2.2. семената - смлени на прах
Влагат се в хлябове, или в супи (за сгъстяване).
Семената съдържат 17,8% протеин и 5,9% мазнини.

3. Хранителна ценност на врабчовите чревца
Какво влиза в състава на врабчовите чревца и защо е полезно да ги консумираме?
В състава влизат основно:
3.1. аскорбинова киселина (Антиоксидант с естествен произход, притежава способността да свързва свободните радикали, като по този начин спира разрушителната им функция. Витамин С е в състояние да активизира действието на другите антиоксиданти. Добавката участва в различни процеси в организма и влияе върху производството на ензими и някои хормони. Аскорбиновата киселина помага за повишаването на съпротивителните сили на живия организъм срещу различни вируси и инфекции, също подобрява работоспособността и укрепва имунитета.
3.2. бета каротен ( Природен растителен пигмент, който може да се преобразува във витамин А от тялото, ако е необходимо. Бета-каротен действа като мощен антиоксидант- предпазва от рак, включително на хранопровода, на черния дроб, на панкреаса, на дебелото черво, на простатата, на яйчниците и на маточната шийка . Много полезен е и за зрението)
3.3. калций (Калцият е от жизнено значение за изграждане и поддържане структурата на костите и зъбите във всички периоди на живота.)
3.4. кумарини (Кумарините спомагат уплътняването на стените на кръвоносните съдове и намаляването на тяхната пропускливост, така предотвратяват образуването на отоци. Спомагат за премахване на съществуващи отоци, като разграждат високомолекулни белтъци, които са преминали от кръвта през съдовите стени и накрая са попаднали в околосъдовите тъкани и подобряват лимфния дренаж. Кумарините подпомагат и работата на сърцето. Упражняват почистващ съдовете ефект по отношение на опасните свободни радикали, като същевременно предпазват съдовите стени от увреждане. Оказват благоприятно действие върху качеството на кръвта, допринасяйки за повишаване пластичността на еритроцитите, а също и заради доброто си антитромботично действие. На кумарините се приписват и противотуморни свойства.)
3.5. генистеин (действа антиоксидантно и антихелминтно, активира бета естрогеновия рецептор),
3.6. гама линоленова киселина (Гама линоленовата киселина въздейства при десетки заболявания чрез производството на простагландини, които намаляват рисковете от сърдечни болести, възпрепятстват образуването на атеросклерозни плаки, редуцират нивото на лошия холестерол и намаляват риска от кръвни съсиреци. Гама линоленовата киселина редуцира кожните проблеми, като екземи, дерматит и акне. Подпомага поддържането на нормални нива на инсулин в кръвта и намалява появата на диабетна ретинопатия, диабетна атеросклероза, алергии.
3.7. флавоноиди ( Имат антиоксидантно действие.)
3.8. магнезий ( Естествен антидепресант- помага за релаксиране на нерви и мускули. При болните от захарен диабет магнезият предотвратява различните съдови усложнения и в съчетание със селен, цинк и хром подобрява функциите на задстомашната жлеза. При заболявания на дихателните пътища подпомага разширяването на бронхите и премахва болезнените бронхоспазми. Оказва положително влияние върху органите на репродуктивната система. По време на менопаузата магнезият спомага за намаляване на негативните ефекти, които предизвиква това състояние. Над 300 различни ензими в организма, изискват магнезий, за да функционират. Магнезият участва в метаболизма на белтъчини, въглехидрати и мазнини.)
3.9. ниацин (Витамин В3 е ключов фактор за правилното кръвообращение и нормалното функциониране на нервната система. Той осигурява правилното действие на стомашно-чревния тракт и е от изключително голямо значение за правилния метаболизъм на протеините и въглехидратите. Ниацинът предпазва от сърдечно – съдови заболявания и понижава високото кръвно налягане. Това е възможно благодарение на способността му да разширява кръвната капилярна система, да подобрява кръвната циркулация и да намалява нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта. Също така спомага за облекчаване на болки при стомашни язви и премахва неприятния дъх в устата. Като коензим, този витамин е необходим за „дишането“ на клетките. Ниацинът също така участва в производството на полови хормони (естроген, прогестерон, тестостерон), както и на кортизон, инсулин и тироксин. Витаминът помага за намаляване на главоболието при мигрена. Напоследък са направени някои проучвания и открития, според които витамин В3, или ниацин, може да увеличи способността на имунната система да се бори успешно със сериозни бактериални инфекции като стафилкоковите, като включва избирателно определени гени за да увеличи антимикробната мощ на имунните клетки.)
3.10. олеинова киселина (Олеиновата киселина стимулира клетъчните рецептори да намаляват нивата на лошияхолестерол, като същевременно участва във формирането на защитна обвивка на нервните окончания.
Киселината предпазва от сърдечно-съдови заболявания, намалява инсулиновото съпротивление, с което повишава метаболизма на глюкозата.
Подобрява имунните функции и способства синтеза на антиоксиданти, като по този начин има ценно действие в борбата с определени видове рак, и по-специално с рак на гърдата.)
3.11. потасиум (В организма, калият заедно с натрия регулират водното равновесие. При нарушение на баланса между калий и натрий страдат функциите на нервите и мускулите. Други функции, които изпълнява калият са, че той спомага за яснотата на мисленето посредством доставяне на кислород до мозъка, спомага за отстраняване на отпадните продукти от организма, при алергии, нормалното функциониране на бъбреците.)
3.12. рибофлавин (Витамин В2 участва в производството на червените кръвни телца и по този начин съдейства за движението на кислородните молекули в кръвта, засилва функциите на имунната система и помага на организма в борбата с различни болести и вируси. Заедно с други вещества подпомага усвояването на белтъчините и на енергията, отделяна при разграждането на въглехидратите. Улеснява и работата на отделителната система, с което е от полза за дебелото черво. Витамин В2 има значение и за растежа и развитието на организма, както и за възпроизводствените му функции. Не на последно място поддържа кожата и косата здрава, а ноктите – твърди.)
3.13 селен (Селенът е най-важният елемент от антиоксидантната защита на организма. Той е микроминерал, с важни биологични и биохимични функции в живите организми поради уникалните си антиоксидантни качества и способността си да регулира метаболизма на щитовидната жлеза. При недостиг на този минерал възниква сериозен “пробив” в имунната система на организма – клетките стават безпомощни пред вирусите, които безпрепятствено ги превземат. Предотвратяване на ракови заболявания. Доказано е, че селенът индуцира ДНК възстановяването и синтеза в увредените клетки, за да възпрепятства разпространението на ракови клетки, както и да предизвика тяхната апоптоза /цикъл на самостоятелно разрушаване, при който тялото премахва анормалните клетки/. Селенът си взаимодейства и с много протеини, включително и с глутатион пероксидазата, който е особено важен за защитата от ракови заболявания.)
3.14. тритерпеноидни сапонини ( Последните проучвания сочат, че тези сапонини могат да са от полза за контролиране нивото на холестерола в кръвта, здравето на костите, в борбата с рака, за изграждането на имунната система)
3.15. тиамин – витамин В1 е необходимо вещество за разграждане на мазнините, нормалното протичане на растежа и работата на сърцето и нервната система. Понеже се разтваря във вода, не се натрупва в организма и не е токсичен.
3.16. цинк (Цинкът има ключова роля в механизмите на имунна защита и помага при борбата с острите вирусни заболявания, като грипа. Той е истински имуностимулант, тъй като подсилва функцията на тимусната жлеза, особено при хора над 40 години, когато тя е намалила активността си. Повече от половината цинк, който поемаме, се потребява от мускулите. Активно спортуващите, следва да приемат допълнителни количества цинк. Мъжкия организъм има нужда от цинк, за да произвежда тестостерон (и да подобри качествата на сперматозоидите), както и други важни мъжки хормони. Цинка е ключов елемент за здравето на простата и предпазването от проблеми с уринарния тракт. Много важен е за здравата кожа и коса. Той помага и в лечението на псориазиса и акнето, намалява чупливостта на ноктите и накъсването на косъма. Подпомага бързото зарастване на рани и това негово свойство е от особена полза за болните от диабет, чиито рани трудно зарастват. Приемането на допълнителни количества цинк може да забави или предотврати загубата на зрение. Хората приемащи нормални количества цинк ежедневно показват по-добри резултати на паметовите тестове от останалите.
3.17.рутин- (Физиологичната функция на витамин Р се изразява в укрепването на капилярните стени и регулиране на пропускливостта им. Стимулира образуването на стволовите еритроцити и усилва тъканното дишане. Тъй като има уникалното свойство да модифицира отговора на организма срещу различните видове възпаления, вируси, алергени и канцерогени, в профилактичната практика, витамин Р се предписва при хеморагични диатези, ревматизъм, хипертония, язва на стомаха и дванадесетопръстника, заболявания на черния дроб и жлъчката, очите, кожата, при отравяне и др. Доказано е благоприятното му действие при изгаряне и лъчева болест. Изследвания показват, че 100-150 мг витамин Р дневно могат да намалят вътреочното налягане с до 15%. Също така се използва за ускоряване лечението на едемата и виенето на свят, дължащи се на смущения във вътрешното ухо. Жените в критична възраст, страдащи от горещи вълни, чувстват реално облекчение при увеличен прием на витамин Р в комбинация с витамин D.)

Източници:
http://www.learningherbs.com/chickweed_pesto.html
http://wildpicnic.blogspot.com/…/chickweed-stellaria-media.…
http://365wholefoods.blogspot.com/…/chickweed-stellaria-med…
http://www.motherearthliving.com/…/wild-edible-greens-chick…
http://gotvach.bg

Автор: Димитричка Петрова

15.08.2014г.


Който иска да си направи справка за друга билка, може да потърси тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2013/03/29/.1011011
 








Гласувай:
21



1. stela50 - Не знаех, че се нарича така това растение
29.03.2013 17:23
с нежни бели цветове... както и за лечебното
му действие. Много интересен и полезен постинг...
Поздрави, Късна Пролет !
цитирай
2. kasnaprolet9999 - stela50 -
29.03.2013 20:50
От него се прави хубава салата и гарнитури за сандвичи, виж първото клипче. Поздрави!!
цитирай
3. mt46 - Поздрав!
29.03.2013 21:07
Не знаех за тази билка. Малко странно е името й...
цитирай
4. kasnaprolet9999 - mt46
29.03.2013 22:06
В нашето недалечно минало хората са оприличавали растенията на части от тялото на животни, хора, предмети и др. Затова се срещат много подобни имена на билки, които днес изглеждат странно, но е част от народния фолклор събран от вековете-котешка стъпка, котешки нокът, мечо ухо, мечо грозде, орлови нокти, кукувича прежда, кучешко грозде, змийско мляко, змийска хурка, вълча ябълка, коча билка, дяволска уста, петопръстник, очанка, очеболец, синя жлъчка, момина сълза, мъжка вярност, женско биле, бабина душица, бабини зъби, баби косъм, гръмотрън, златна пръчица, звездица, ветрогон, решетка, камшик, луличка, сапунче, овчарска торбичка, и пр.
цитирай
5. kasnaprolet9999 - gogi6666
29.03.2013 22:58

Благодаря, то става чудесно за профилактика срещу пролетна умора в пресен вид.
цитирай
6. hristo27 - А аз се чудя как да се отърва от тази ...
30.03.2013 14:00
А аз се чудя как да се отърва от тази трева?!? Не знаех, че има такова лечебно действия.
цитирай
7. kasnaprolet9999 - hristo27
30.03.2013 19:55
Прави салати:))))
цитирай
8. planinitenabulgaria - Имам си го това растение на вилата и доста се боря с него.
30.03.2013 20:39
Съжалявам, че нямам подобни бикопознания. Поради това доста картички с билки в блога ми остават с празно поле под тях...
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Съжалявам, че нямам подобни бик...
30.03.2013 21:34
planinitenabulgaria написа:
Съжалявам, че нямам подобни бикопознания. Поради това доста картички с билки в блога ми остават с празно поле под тях...


Не се коси, човек не може да знае всичко, то нали за това живеем в обшност, в която всеки е специалист в някаква област. Питай и ще ти се отговори:)))
цитирай
10. magnoliya - Поздрави за поста! Навремето се ...
30.03.2013 22:02
Поздрави за поста!
Навремето се наложи да помагам на сина си в подреждането на растенията в хербарий. Тази билка е с толкова нежно стеблото, че едва успях да я закрепя за белия лист - много бързо се разпадаше. Врабчето е дребна птиче, предполагам че и вътрешностите му са нежни. Затова билката е получила това име.
цитирай
11. alexs - Тази тревичка често я виждам като ...
31.03.2013 15:12
Тази тревичка често я виждам като плевел а не знаех че има лечебни свойства поздравления за постинга!
цитирай
12. kasnaprolet9999 - Поздрави за поста! Навремето се ...
31.03.2013 23:13
magnoliya написа:
Поздрави за поста!
Навремето се наложи да помагам на сина си в подреждането на растенията в хербарий. Тази билка е с толкова нежно стеблото, че едва успях да я закрепя за белия лист - много бързо се разпадаше. Врабчето е дребна птиче, предполагам че и вътрешностите му са нежни. Затова билката е получила това име.


Стъбълцата са тънки и нежни, на цвят червени и вероятни за това са ги оприличили на врабчови чревца. Благодаря, че сподели. Поздрави!!
цитирай
13. kasnaprolet9999 - Тази тревичка често я виждам като ...
15.02.2016 18:49
alexs написа:
Тази тревичка често я виждам като плевел а не знаех че има лечебни свойства поздравления за постинга!

Не си само ти, но и съпругът на моя приятелка от фейса Галина Василева не е знаел, но виж как му се случило да разбере на практика. Ето какво е написала Галина Василева: "Вървим си с мъжа ми преди няколко дни,а той не спира да мърмори колко го боли ръката в лакетя.Само с тинктурата от люляк не му минавало....като на пресукано го боляло....
Вървя до него,ама мрънкането му не се трае и едва се стърпявам да не река нещо накриво.Гледам край пътя,покарали млади "врабчови чревца". Наведох се и наскубах 2 шепи.Винаги нося в себе си найлонки за всеки случай.
Мъжът ми ,вече ядосан,че него го боли,пък виж аз съм тръгнала на билкобер,малко смръщи вежди.Прибрахме се и аз му казвам: Искаш ли да ти помогна? Ей сега ще направя от тея треви лапа.
Той мърмори под носа си нещо от рода на:Хм...там дет пикали кучетата,ти ша ма лекуваш !
И въпреки всичко,той е дълбоко убеден,че билките помагат и покрай мен се запали и той в това хоби.
И така: счуках шепа врабчови чревца с лъжичка захар ,сложих на найлонче и памучна кърпа.Първо разтрих ръката му с тинктурата от люляк,намазах с мехлем от невен и сложих лапата.Преспа така ,овързан и все още мрънкащ! На сутринта повторих процедурата.
Следобяд тръгнах да наскубя още малко от " треволяка", но мъжът ми ме спря.
Попреглътна гордостта си и ми каза ,че няма нужда...минало му!
-Брей,пак ме излекува с треви!
Аз се подсмихнах самодоволно!
За лечебните действия на билката бях прочела в блога на Невена миналата година!"
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15316315
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031