Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2009 15:50 - Старата къща - разказ
Автор: lubara Категория: Изкуство   
Прочетен: 4641 Коментари: 18 Гласове:
8

Последна промяна: 09.07.2020 11:45


             Беше се сгушила между новите триетажни къщи, които по-скоро приличаха на хотели. По цялата дължина на улицата само тя беше останала, напомняйки за старото време. Когато в дворчетата, окъпани в цветя, асми и смокинови дръвчета, край дървените маси привечер се накачулваха курортистите. Защото и кръчмите тогава не бяха толкова много, колкото сега. Това  сближаваше летовниците с хазяите, и така се създаваха приятелства за дълги години.

            Морето все още беше същото, макар че можеше да се види само от терасите на големите триетажни хотели. По цялата улица бяха паркирани коли, тротоарите отесняваха летем от многото народ, който от сутрин до късна вечер шляпаше по джапанки с чадъри, пояси и надуваеми топки в ръце. Площадът долу в края на улицата беше превзет от сергии, отрупани с какви ли не джунджюрии, плажни кърпи, казани с варена царевица, ателиета с евтини бижута и картини на улични художници, които настояваха да запаметят на платното си незабравимите искри в очите на минувачите, защото все пак наоколо е лято, море и ваканция.

             Малката къща беше скоро варосана, покривът и се беше наклонил на една страна, но не течеше, малкият двор беше отрупан с отдавна неизползвани предмети, но си имаше цветна алея от саксии с червени мушката, в средата с една голяма маса, постлана с мушама. Червено и бяло грозде беше надвиснало над алеята, а голямата смокиня до оградата беше натежала от плодове. Баба Евдокия вече отдавна не беше жива, за да й се радва. И да вари сладко, с което да черпи летните си гости. Или да присяда навън, на трикрако столче, цялата в черно, със забрадка на главата, която да покрива белите й коси. Сега по улицата отдавна не сядаха стари жени, то никой не е излизаше по тротоарите, работата в къщите-хотели не беше малко и свършваше чак когато се изтечеше лятото.

                Двете дъщери на баба гъркиня не бяха имали късмет да се оженят. Така си мина времето за тях, не че не бяха както трябва. Напротив, хубавици бяха като млади. Нямаше по-добри гмуркачки от тях покрай скалите, откъдето скубеха големи миди и ловяха едри раци с белите си ръце. А какви гозби правеха от тях, затова дълги години дворът им беше пълен с гости, бяха управни и много приветливи с всички двете сестри. Но с времето нещата се промениха, новото строителство бързо завзе цялата улица и скоро къщицата им се оказа единствената оцеляла от онези, спокойните години, в които всеки познаваше баба Eвдокия и дъщерите й Пепа и Леца. И двете работеха в консервената фабрика от години, трудолюбиви бяха и никой от градчето не можеше да каже лоша дума за тях.    

                  Последните десетина години няколко строителни предприемачи се бяха заканили да им бутнат къщицата. И да им дадат в замяна два апартамента, че и магазин на долния етаж им предлагаха. Сестрите все се опъваха. И така са си добре, нямат ни дете, ни коте. За какво им е да се лишат от дворчето с асмата и със старата смокиня, която още помнеше майка им, гъркинята. След тях да става, каквото ще става. Имат племенници, те са млади, те ще се оправят после с имота. Но сега, само през трупа им, така им отговаряха Пепа и Леца.

                    Само че напоследък по-младата взе да се колебае. То не е толкова лошо, може и повече наематели да пускат лятото. Кой сега предпочита чешмата и тоалетната да е в двора, отдавна бяха минали онези години, когато хората се радваха на морето и това им беше достатъчно.

                  - Пепо ма, я да помислим още веднъж- беше се обърнала два-три пъти към кака си по-малката.

                  - Голяма съм от тебе, ще ме слушаш. Не ни трябва на баир лозе - гълчеше я Пепа и така дойде миналата пролет. Когато около шията й се появи някаква буца, беше малка, едва се напипваше в началото. Но после всичко тръгна на зле, и когато дойде есента, Леца остана сама в малката, току-що варосана къща. Къщата на гъркинята баба Дуки, къщата на Пепа и Леца, двете майсторки- гмуркачки, сега вече беше само нейна. От което всяка вечер сълзите й напираха, без да се усети.

                    А предприемачите изчакаха четиридесетте дена и веднага я наобиколиха с нови предложения. Те бяха подразбрали, че малката сестра е склонна да си даде имота, и бяха вече сигурни, че ще успеят. Все пак около четиристотин квадрата беше мястото, като цирей им се набиваше от толкова години в очите.

                     - Нека да дойде пролетта, сега идва зима, оставете ме с мъката си. Пък после, живот и здраве… 

                     Така ги отпрати и този път Леца.

                    Зимата бързо премина. Дойде отново зеления цвят по смокинята, асмата пусна филизи, мушкатата направиха първите си пъпки, прибрани в антрето на къщата, сега отново се радваха на въздух и простор. И в началото на април, в първия пролетен топъл ден на гости на малката къща, при Леца дойдоха едни непознати хора. Двамата, мъж и жена, бяха почти на нейната възраст, с тях от колата слязоха млади момче и момиче с двегодишно хлапе. Седнаха на дървената маса край цветята, тя побърза да ги почерпи със сладко от смокини. И когато се взря в смеещите им погледи, изведнъж ги позна.

                        От онова лято бяха минали тридесет години. Бяха ходили заедно по скалите, бяха яли миди с ориз и варени раци на същата тази маса. А след два месеца двете сестри им бяха пратили за сватбата паламуд и сладко от смокини. Защото в техния двор, в една топла звездна вечер едно момче и едно момиче, заедно с приятелите си, с баба Евдокия, с Пепа и Леца, се бяха сгодили. Ей тъй, на шега. И така вече толкова години.

                      - Това е синът, това е снахата, това е внучето- каза й мъжът. Те живеят сега в чужбина, дошли са за месец при нас. Искаха да ги разходим по старите места. За нас твоята къща е специална.

                          След няколко дни Леца отново отказа на предприемачите. Дали спомена, който не беше угаснал в едновремешните й приятели от онова лято беше я накарал да промени решението си. Или може би той е бил само поводът, който да й нашепне, че макар и времената да са толкова различни от преди, докато я има старата къща ще я има и баба гъркиня, ще я има и хубавата й сестрица Пепа, ще я има и нея самата.

                          Пък докога, Божа работа. После племенниците да решават.

image

image

11.09.2009                                                 Любомир Николов



Тагове:   къща,


Гласувай:
8



1. benra - преживяно,
11.09.2009 17:18
нали
цитирай
2. lubara - berna, поздрави!
11.09.2009 17:25
Къщата, баба гъркиня, сестрите. Истински са.
цитирай
3. bilingual - трогателен
11.09.2009 18:27
разказ! и оше от пурвите редове си личи, че е истински :)
поздрав! много увлекателно е разказана тази история
:)
цитирай
4. lubara - bilingual, поздрави !
11.09.2009 18:42
Да. Това е история. Историята на моята младост, когато бях на твоите години, тя е вътре.
Ако искаш да видиш къщата, погледни и снимката от постинга " Каваците и Созопол в края на лятото".
цитирай
5. mamas - Ами...задави ми се нещо гърлото...
11.09.2009 18:49
...та не мога да пиша...(ни ям, ни пия в момента...)
Бог си знае работата!
цитирай
6. lubara - mamas, поздрави!
11.09.2009 18:54
И аз тези дни мислех за къщата, за онова време, за двете сестри.
А бе, за младостта ни !
цитирай
7. rummi - браво, Любо!
11.09.2009 22:18
всичко живо на този свят иска да живее - а живо е и миналото, и настоящето, и бъдещето.
цитирай
8. lubara - rummi, поздрави !
11.09.2009 22:27
Да, дори понякога миналото е по-живо от настоящето!
цитирай
9. tili - Много се учудих на снимката
11.09.2009 23:17
в предишния ти разказ, когато видях стара харманска къща. Не предполагах, че са останали. Щастлив си ти, Любо, че си зърнал младостта си!!! Късметлия си ;-)))
цитирай
10. rummi - lubara, живо е времето,
11.09.2009 23:45
населено с живи хора. естествени, искрени, бризо до себе си.
цитирай
11. lubara - tili, поздрави !
12.09.2009 07:58
И аз не вярвах. За съжаление на вратата й имаше некролог, не можах да видя и Елена. Но все пак...
Обещах си след три години ( Ленена сватба ), да седнем отново на същата маса, както преди!
цитирай
12. lubara - rummi, поздрави !
12.09.2009 08:55
Преди двадесетина години бяхме на квартира в стария Созопол. В най-неугледната къща, на баба Денка. Жена ми изпадна в малък стрес. После през цялата почивка се шегувахме с късмета си. От тогава всеки път, когато сме там, я обикаляме. Ще ни липсва, ако я съборят.
цитирай
13. skribezium - lubara,
12.09.2009 12:59
Благодаря ти, защото с теб преживях още веднъж нещо истинско.
цитирай
14. lubara - skribezium,
13.09.2009 20:51
Ти го заслужаваш, знам това!
цитирай
15. kasnaprolet9999 - Хубав разказ, изпълнен с
14.09.2009 00:35
носталгия и още нещо, трудно е да го кажеш, но се чувства тихата радост от преживените наново хубави спомени.
цитирай
16. lubara - prolet9999, поздрави !
14.09.2009 12:55
Полуизмислена, но все пак съвсем истинска история.
цитирай
17. mitkaloto - Пишеш много увлекателно. Дори и ...
04.11.2011 13:37
Пишеш много увлекателно.Дори и тази история да е малко тъжна има човек над какво да се замисли.
цитирай
18. lubara - Поздрави, mitkaloto!
04.11.2011 14:00
Тъжното е, че много мили и скъпи неща са останали назад. Но пък са били, така че няма за какво да се съжалява.
"За миналото само си мислим, че е отминало"-така казва брат ми.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubara
Категория: Изкуство
Прочетен: 4589498
Постинги: 689
Коментари: 9099
Гласове: 19629
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930